nl en
Bord met o.a. twee geleerden aan een tafel (Kakiemon, ca. 1670 - ca. 1690)

Liefde voor Kakiemon: lezing en interview

Programma

Lezing Menno Fitski, Hoofd Aziatische Kunst, over het Kakiemon porselein in de collectie-Westendorp van de KVVAK

Interview met twee verzamelaars over hun verzameling Kakiemon door Renée Steenbergen

Datum en locatie

Vanwege Covid-19 richtlijnen zal de Kakiemon-middag niet kunnen plaatsvinden in het Auditorium van het Rijksmuseum.

De KVVAK zal een filmpresentatie maken van de lezing en interviews. Te zijner tijd zal een link naar deze presentatie aan de leden worden gestuurd. U kunt de lezing en interviews dan op een voor u geschikt moment thuis bekijken.

Menno Fitski: Kakiemon porselein in de collectie-Westendorp

Kakiemon verzamelen was een passie voor de eerste voorzitter van de KVVAK, Herman Karel Westendorp. Hij noemde het ‘zijn liefste hobby’ en bracht er een omvangrijke collectie van bijeen. Menno Fitski belicht zijn verzamelwoede en studie van de meest verfijnde porseleinsoort die Japan heeft voortgebracht.
Sakefles met een vogel op een rots bij bloeiende planten, ca. 1660 - ca. 1680
Sakefles met twee pauwen bij een rots met een bloeiende plant, ca. 1660 - ca. 1680
Menno Fitski, Hoofd Aziatische Kunst

Liefde voor Kakiemon porselein

Voor twee KVVAK-leden was het liefde op het eerste gezicht toen zij het zeventiende eeuwse Kakiemon porselein ontdekten. Zij begonnen vrijwel direct met zich goed te informeren om het te gaan verzamelen. Toch bleek het geen sinecure te zijn om dit schaars beschikbare, veel geïmiteerde porselein te vinden. Uiteindelijk is het een passie geworden waarmee ze dagelijks bezig zijn en die hen blijft fascineren. Naast items die met het oog op de Europese markt werden gemaakt, hebben zij stukken voor hun collectie kunnen vinden die juist typisch voor de Japanse markt werden gemaakt. In een interview door Renée Steenbergen, bestuurslid van de vereniging, delen zij graag hun passie en de manier waarop zij dit bijzondere porselein verzamelen.

Bord met o.a. twee geleerden aan een tafel, ca. 1670 - ca. 1690