nl en
Collectie Rijksmuseum, inv.nr. RP-P-2022-107-1

KVVAK-seminar: Japanse prenten en Chinese waaiers

De KVVAK nodigt haar leden en die van de Society of Japanese Arts uit voor een bijzondere middag, die in het teken staat van twee grote schenkingen aan het Rijksmuseum.

Japanse prentkunst

Vorig jaar ontving het Rijksmuseum de grootste schenking Japanse prentkunst in haar geschiedenis. De ruim 1100 prenten uit de eerste helft van de 20e eeuw zijn verzameld door Elise Wessels en geschonken via haar stichting Für Elise. Rijksmuseum conservator Marije Jansen vertelt vanmiddag hoe deze bijzondere verzameling past in de traditie van de Japanse prentkunst in het algemeen, waar de schenking uit bestaat en wat er bijzonder aan is. Ten slotte licht ze de selectie uit de schenking toe die nog tot en met 16 april in het Aziatisch paviljoen te bewonderen is.

Collectie Rijksmuseum, inv.nr. M-AK-RAK-2019-33-00

Chinese waaiers

Het Rijksmuseum heeft een grote schenking gekregen van een Taiwanese schilder die 100 waaiers heeft geschilderd in ‘alle’ bekende stijlen van de Chinese schilderkunst. Dit is een interessante aanwinst voor een museum (dat geen mogelijkheden heeft ‘alle Chinese schilderstijlen’ te verzamelen) en hierdoor bijzonder bruikbaar.

Beschilderde waaiers zijn in Europa een bepalend symbool van de Oost-Aziatische cultuur, met onderwerpen variërend van landschappen tot bloemen en van bergen tot vogels. Deze unieke stijl van waaier had een hoge status in culturele kringen tijdens de Qing-dynastie (1644-1911).

De Taiwanese kunstenaar Chiang Yi-Tsai (1973) is een van de schilders die deze kunstvorm levend houdt. Een deel van zijn kunstwerken zijn nog tot 16 april te zien in het Aziatisch Paviljoen. Vanaf 18 april is er een nieuwe opstelling met de andere helft van de waaiers, te bezichtigen tot 15 oktober.

Ontdek vanmiddag zelf het meesterschap en de verfijning van deze prachtige waaiers.

Programma

14:15 uur Inloop

14.30 uur Welkom en introductie door Jan van Campen, conservator Rijksmuseum.

Lezing door Marije Jansen, conservator Japanse prenten Rijksmuseum, getiteld: De bijzondere verzameling Japanse prenten van Elise Wessels.

Pauze

Lezing door Ching-ling Wang, conservator China Rijksmuseum, getiteld: Elegant Article in Sleeve: Jiang Yi-Tsai’s Painting and Calligraphy on Folding Fans.

Korte presentatie door Jiang Yi-Tsai.