nl en

Online Lezing: Terug naar Japan

Anne Sey, japanoloog, is vele malen in Japan geweest. En toch, de eerste ontdekkingen door westerlingen van dit eilandenrijk enkele eeuwen geleden zijn niet meer in te halen. Hopeloos te laat. Dat gevoel blijft knagen. Alsnog wil zij een voet tussen de deur van de tijd krijgen. Met de frisse blik van een ontdekkingsreiziger ervaren, hoe dicht zij bij haar geliefde Japan kan komen. Het oude Japan, toen daar de eerste westerlingen aan wal stapten. Terug naar dat Japan.
Deze keer maakt zij de reis op de fiets en komt zo op plekken waar ze anders nooit was beland. Op een manier die in het teken staat van verstilling en ruimte laat voor ontmoetingen. Over deze bijna duizend kilometer lange avontuurlijke tocht heeft zij het boek Terug naar Japan. Verslag van een ontdekkingsreis geschreven.

DATUM EN LOCATIE: Donderdag 6 mei 2021 om 19:30 – ZOOM 
Leden en partnerleden gelieve zich op te geven via het aanmeldformulier onderaan deze pagina.

 

Gepubliceerd door uitgeverij Aspekt: overal verkrijgbaar in de (online) boekhandel in Nederland en België.

HET BOEK

In een über-sjieke galerie houden we een peperduur theekommetje in onze handen omsloten en ervaren we dat wabi sabi verzoening is met het imperfecte. Samen met de beroemde prentkunstenaar Utagawa Kuniyoshi turen we naar walvissen.  Per draagstoel (volgens de beroemde geleerde Von Siebold ‘eine wahre Folterbank’) gaat de reis een stukje langs de toenmalige route van de Nederlanders naar het hof van de Shōgun in Edo. En op Dejima, de Nederlandse handelsnederzetting in Nagasaki, beleven we een heuse kunstroof. Wandelend genieten we van het summum van een traditionele Japanse tuin en trekken ons niets aan van het geschamper van Louis Couperus. We beleven zelfs de oneindige pijn van een boeddhistische hel in een tempel. Daar lopen we op de tast tot het einde van een tunneltje – terug in de 21ste eeuw, in het Japan van nu, dat eigenlijk niet zoveel anders is dan het oude. Japan, volgens Anne, het meest interessante land van de wereld.

BIOGRAFIE

Anne Sey studeerde Japankunde in Berlijn en aan de Tōkai-Universiteit in Japan. Na haar promotie in de bedrijfskunde werkte zij aan diverse universiteiten in Nederland als docent en onderzoeker en bij de Nationale Politie als strategisch adviseur. Tegenwoordig is zij keramist en maakt werk geïnspireerd door Japanse vormgeving.