
Lezing door Dr. Jeffrey Moser | Stone Oil, Strange Rocks, and the Origins of Chinese Geoaesthetics
De leden van de KVVAK zijn van harte uitgenodigd voor de lezing van Dr. Jeffrey Moser over de Chinese esthetiek van geologie. De lezing zal plaatsvinden op 9 mei om 13:15 uur in het P. J. Veth gebouw van de Universiteit Leiden, zaal 0.06.
In de loop van de lange elfde eeuw was China getuige van de opkomst van een nieuwe geologische verbeelding. Bergen en wateren (shanshui) werden het belangrijkste schildergenre van de elite; beeldhouwers, schilders en tuinontwerpers richtten hun aandacht op de “vreemde” (guai) vormen van geërodeerde kalksteen; nieuwe mineralen werden gedolven voor inktstenen; en keramisten creëerden glazuren om de visuele kwaliteiten van jade en ijs na te bootsen. Aangewakkerd door de opkomst van nieuwe sociale formaties en intellectuele passies, werd deze verbeelding gepopulariseerd door het uitgebreide gebruik van houtsneden. Het werd ook aangewakkerd door de wijdverspreide ontbossing, de uitputting van de kopermijnen, de kolonisatie van China’s zuidelijke grens en de komst van ’s werelds eerste grote fossiele brandstof. Deze lezing verkent de relatieve status van deze bredere krachten in de geschiedschrijving van Chinese kunst en beschouwt hun implicaties voor het Anthropoceen als een intellectuele constructie.
Jeffrey Moser is universitair hoofddocent kunst- en architectuurgeschiedenis aan Brown University. Hij is gespecialiseerd in de kunst van het 8e tot 14e-eeuwse China en publiceerde onlangs onder andere Nominal Things: Bronzes in the Making of Medieval China (2023) en het co-edited volume Countless Sands: Buddhists and their Environments in Medieval Asia (2025).
Deze lezing wordt gesponsord door de Hulsewé-Wazniewski Stichting.
The lezing is vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aante melden.