nl en
voorzijde

Liefde voor een bijzonder Ai-Kakiemon bord

Eén van onze leden is in het bezit van een bijzonder Ai-Kakiemon bord en deelt zijn liefde graag met de leden van de VVAK.

Zijn Ai-Kakiemon bord komt uit de “Kakiemon Old kiln site” en is vervaardigd door Kakiemon IV (1673-1679) tijdens het gouden tijdperk van het Kakiemon porselein (1670-1690). Het is gedecoreerd met het klassieke “kwartel en graan” patroon met de bekende scene van twee kwartels tussen graanpluimen en gebonden heggetjes met bamboe en bloeiende prunustakken. De achterkant heeft een doorlopende karakusa (bloemenband) op de cavetto en een “KIN” goudmerk op de onderzijde. De diameter van het bord is 22,5 cm.

Kunt u ons vertellen hoe het bord in uw bezit is gekomen?

Het bord heb ik in 2007 gekocht via een bemiddelaar in Japan, met wie ik bevriend ben geraakt via een internationale Aziatische porseleinvereniging. Het bord stond op een lokale internetveiling in Japan te koop als old-Kutani. Mijn bemiddelaar en ik zagen al gauw dat het hier om een Ai-Kakiemon stuk ging. Deze veiling had geen reserveprijs en de concurrentie was door de verkeerde omschrijving gering.

Wat spreekt u zo aan aan dit bord?

Dit vroege Kakiemon bord is van exceptioneel niveau en van grote historische waarde, een artistiek hoogstandje van museale kwaliteit en hoogst zelden in de openbaarheid getoond. Slechts enkele personen hebben deze kwaliteit van een vroeg Kakiemon bord mogen ervaren. Dit traditionele bord is een waar 17de eeuws Kakiemon topstuk en ik ben dankbaar dat ik nog elke dag van dit mooie bord mag genieten.

Voorzijde
Achterzijde