nl en

Nieuwsbrief nieuwe stijl

Nieuwsbrief 24 december 2016

Van de voorzitter

Beste leden,

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van dit jaar. We kijken met plezier terug op een jaar met vele activiteiten en lezingen, drie prachtige nummers van Aziatische Kunst en een geslaagde China reis. En niet te vergeten het Engelstalige Student Symposium in het Rijksmuseum waar jonge talentvolle studenten hun onderzoek naar diverse aspecten van Aziatische kunst presenteerden, waarover hieronder meer. Diegenen die er niet waren: u heeft wat gemist.
In het algemeen roep ik u op vaker naar de activiteiten te komen, er is altijd wat te leren en genieten.

Zoals u ziet heeft de nieuwsbrief een nieuw uiterlijk gekregen. Ook de fraaie nieuwe website is nu online, waar wij veel informatie en alle activiteiten op plaatsen en waarop waarop ook de gehele collectie van de VVAK kan worden bewonderd en bestudeerd. De nieuwe website bereikt u door te klikken op de ‘lees verder’  knoppen of door direct naar www.kvvak.nl te gaan.

Ook dit jaar is onze collectie uitgebreid. Uit de vroegere Nusantara collectie heeft Erfgoed Delft als gift een prachtige collectie van 130 stuks Zuidoost-Aziatisch textiel aan de VVAK overgedragen die voorheen was bijeengebracht door Jan Dees en René van der Star en in de jaren negentig door hen aan Nusantara was geschonken. Van Barbara Harrison, de vroegere directeur van Keramiekmuseum Princessehof en specialist op het gebied van Aziatische kunst, ontving de VVAK na haar overlijden 63 objecten als legaat. Aan beide verwervingen zullen wij het komende jaar aandacht besteden.

In 2017 gaat de VVAK het 99ste jaar in met opnieuw veel activiteiten, en we zijn reeds in voorbereiding van het 100jarig bestaan in 2018. Kortom, de VVAK leeft.
Wij danken het Rijksmuseum, de conservatoren Aziatische kunst, de redactie van ons blad, de bladmanager, onze webmaster en secretariaat, en de vele andere vrijwilligers van commissies en activiteiten van de VVAK voor hun voortdurende ondersteuning.
En wij zijn natuurlijk ook onze leden dankbaar voor hun steun.

Een dezer dagen ontvangt u de brieven met het verzoek uw jaarbijdrage 2017 over te maken. De VVAK heeft ANBI status, donaties zijn veelal aftrekbaar en als u meer wilt doneren is dat welkom. Denkt u er ook eens aan familie en vrienden die van Aziatische kunst houden op de voordelen van het lidmaatschap te wijzen? Wij willen graag groeien om nog meer te kunnen doen, ook met meer jongere leden.

Wij hopen u volgend jaar vaak te mogen verwelkomen en wensen u mooie feestdagen en een voorspoedig 2017.

Pieter Ariëns Kappers
Voorzitter

Nieuwsbrief November 1, 2016

Geacht lid,
November belooft een interessante maand te worden voor de liefhebber van Aziatische kunst. Er  zijn  veel  interessante  tentoonstellingen  te  bezoeken,  en  ook  de  Vereniging  organiseert  verschillende activiteiten, waaronder de jaarlijkse conservatorenlezing van de VVAK die deze keer  zal worden gehouden door Anna Slaczka en die zal gaan over een belangrijk object uit de collectie  van de Vereniging: een Indiaas zuilfragment. Anna Slaczka heeft de afgelopen jaren onderzoek naar  dit object gedaan en ziet ernaar uit om de resultaten daarvan aan de leden presenteren.
Verder  is  Winnie  Wong  (Assistant  Professor  aan  de  University  of  Berkeley,  Californië)  van                         22 november tot 2 december 2016 Hulsewe‐Wazniewski Professor in Leiden. Haar programma omvat,  onder andere, het student symposium, het symposium over export schilderkunst en een lezing over Van  Gogh on Demand: On Making and Faking in China.
Tot slot zijn wij trots op ons lid Rosalien van der Poel die op 30 november 2016 ter verkrijging van  de graad van doctor haar proefschrift Made for Trade‐Made in China. Chinese export paintings in  Dutch collections: art and commodity in het openbaar zal verdedigen. Leden van de VVAK zijn van  harte uitgenodigd de verdediging bij te wonen.
De details over alle lezingen en activiteiten vindt u hier.
Veel leesplezier en graag tot ziens bij een van onze activiteiten!