nl en

Holland festival 2018 Stadsschouwburg Amsterdam

VIETNAM
HOLLAND FESTIVAL 2018 op 13 en 14 JUNI in STADSSCHOUWBURG (Rabo Zaal), aanvang 19:30. Kaarten via https://www.hollandfestival.nl/nl/programma/2018/saigon/

SAIGON door de Franse theatergroep Les Hommes Approximatifsonder leiding van Caroline Guiela Nguyen.

De Frans-Vietnamese regisseur Caroline Guiela Nguyen vertelt het liefst verhalen die zich buiten de grenzen van Frankrijk afspelen. In haar meeslepende mozaïekvoorstelling Saigon, een van de hits op het Festival d’Avignon afgelopen zomer, spelen elf Franse en Vietnamese acteurs een verscheidenheid aan verhalen over liefde en ballingschap. De personages treffen elkaar in een Vietnamees restaurant in Parijs en wel in het 13e arrondissement dat in de volksmond heel toepasselijk Saigon sur Seine heet, naar het grote aantal migranten en vluchtelingen uit Indochina die zich daar sinds WOII hebben gevestigd. Scènes schakelen tussen Parijs en Saigon en tussen 1956 en 1996. In 1956 werden de Franse troepen die twee jaar eerder bij Dien Bien Phu waren verslagen naar Frankrijk gerepatrieerd met in hun kielzog veel Vietnamezen en Frans-Vietnamezen die als Franse staatsburgers werden beschouwd. 1996 was het jaar waarin de VS het economisch embargo ophief en overzeese Vietnamezen de kans kregen naar Vietnam te reizen en er zelfs naar terug te keren. Nguyen duikt in de pijnlijke, gedeelde geschiedenis van Frankrijk en Vietnam en vertaalt deze naar universeel theater over de langdurige gevolgen van oorlogsvoering, migratie, culturele vervreemding, liefde en teleurstelling.

Voorafgaand aan de voorstellingen zal VVAK-lid John Kleinen een inleiding geven (18:45-19:15).

KOREA
Vrijdag 8 – zondag 10 juni 2018 Koreaanse bewerking van Euripides’ tragedie: https://www.hollandfestival.nl/nl/programma/2018/trojan-women/

TROJAN WOMEN NATIONAL CHANGGEUK COMPANY OF KOREA, O.L.V. ONG KENG SEN (SINGAPORE)

Tweeduizend jaar geleden schreef Euripides met Trojaanse vrouwen een felle aanklacht tegen de gruwel van oorlog. National Changgeuk Company of Korea bewerkte deze Griekse tragedie samen met de Singaporese regisseur Ong Keng Sen tot een eigentijdse Koreaanse opera, waarin zowel door de wereldvermaarde Ahn Sook-sun gecomponeerde pansori (traditionele Koreaanse zang) als moderne muziek, gecomponeerd door Jung Jae-il , K-pop componist en producer, klinken.

MALEISIE
Vrijdag 8- maandag 11 juni 2918
ONE OF SEVERAL TIGERS VAN HO TZU NYEN (SINGAPORE) in FRASCATI: https://www.hollandfestival.nl/nl/programma/2018/one-or-several-tigers/

Met een zinderend filmduet weeft de Singaporese kunstenaar en filmmaker Ho Tzu Nyen geschiedenis, ecologie en mythologie door elkaar in zijn theatrale installatie One or Several Tigers. Animisme en animatie vloeien samen als een Maleisische tijger en een kolonist op twee schermen een duet zingen waarin miljoenen jaren geschiedenis voorbijkomen.