nl en

Louis Couperus Museum- In de ban van Japan

20 oktober 201819 mei 2019

Het idee voor de wintertentoonstelling in het Louis Couperus Museum is ontstaan naar aanleiding van de rijk geïllustreerde heruitgave van het boek Het snoer der ontferming van Louis Couperus, verzorgd door gerenommeerd Couperuskenner Dr H.T.M. van Vliet, dat dit najaar uitkomt bij uitgeverij van Oorschot.

In oktober 1921 reisde Louis Couperus met zijn vrouw voor een jaar als ‘speciaal correspondent’ van het weekblad de Haagsche Post door Nederlands-Indië en Japan. De resulterende reisbrieven werden na Couperus’ dood in twee bundels uitgegeven: Oostwaarts (1923) en Nippon (1925). In de winter van 1922/23 schreef Couperus bovendien een reeks verhalen onder de titel Het snoer der ontferming en Japansche legenden (1924). Hiervoor liet hij zich onder andere inspireren door prenten van beroemde Japanse schilders als Utamaro, Hiroshige, Motonobu en Hokusai.

De expositie is gecentreerd rond vier thema’s: de natuur, De Yoshiwara oftewel het Red Light District van het oude Tokyo, het Noodlot en en Japanse mythen en legenden. Een apart gedeelte wordt ingeruimd voor de Japanse theeceremonie, een kernmotief van Couperus’ verhaal ‘De aestheet.’ Aan de muren zijn de relevante prenten te bewonderen, naast de teksten van Couperus zelf. Het nieuwe boek van Dick van Vliet wordt op de opening gepresenteerd. Het kost € 44,99 en is verkrijgbaar in het museum.