nl en

Nieuwjaarsreceptie en lezing Sjoerd de Vries: ‘Wijsheid en liefde: wat is boeddhisme?’

De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie zal op 2 februari 2019 gehouden worden in de Nieuwe Kerk na de lezing van Sjoerd de Vries ‘Wijsheid en liefde: wat is boeddhisme?’. Sjoerd de Vries, kunsthistoricus en Tibetoloog, verbonden aan Galerie Astamangala, zal aan de hand van kunst de ontwikkeling van het boeddhisme tonen vanuit India tot volledige ontplooiing in de Himalaya, China en Japan. Aansluitend op de lezing zal hij ook aanwezig zijn op de Boeddha tentoonstelling om vragen te beantwoorden.

Programma

14:00-15:00     Lezing Sjoerd de Vries ‘Wijsheid en Liefde: wat is boeddhisme?’
15:00-16:00     Bezoek tentoonstelling ‘Het leven van Boeddha, de weg naar nu’
16:00-17:00     Feestelijke receptie

Wijsheid en liefde: wat is boeddhisme?

Het boeddhisme verspreidde zich, vanuit haar bakermat India, over verschillende landen en dat leverde vele plaatselijke stromingen en uiterlijkheden op. Maar hoezeer verschillen bijvoorbeeld boeddhisten uit Myanmar van die uit Tibet, en hoe uit zich dat? Sjoerd de Vries, kunsthistoricus en tibetoloog, laat aan de hand van tentoongestelde objecten zijn licht hierover schijnen. Hoe heeft het boeddhisme zich vanuit India, via Centraal-Azië, kunnen doorzetten tot in China, en later ook Korea en Japan? Wat is de ‘rode draad’ en wat zijn de verschillen?

Sjoerd de Vries is eigenaar van de Amsterdamse galerie Astamangala, die zich specialiseert in oude Tibetaanse kunst, en schrijver van verschillende boeken over boeddhisme, hindoeïsme en Tibet.

Locatie

Locatie: De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam (Eggertzaal)