nl en

Geannuleerd: Dag van de Verlichting van Boeddha (Bodhidag)

Helaas is dit evenement vanwege de huidige corona maatregelen geannuleerd. Hopelijk kunnen we elkaar snel weer zien!

Het conservatorenteam Aziatische kunst van het Rijksmuseum nodigt de leden van de KVVAK uit voor een speciaal programma ter viering van de Dag van de Verlichting (Bodhidag).

De verlichting van Boeddha is een moment waarop we niet alleen een belangrijke dag in de geschiedenis herdenken – de dag waarop Boeddha onder een boom, een zgn. ficus religiosa, het ware inzicht, de verlichting kreeg – maar ook nadenken over hoe kunst en cultuur gewijd aan de Boeddha tot bloei is gekomen in Azië.

Wat kunnen we van hem en van de sculpturen leren?

Programma

15.00 uur
Opening
Door Menno Fitski, hoofd Aziatsche kunst Rijksmuseum.

15.05 uur
Introductie van het concept ‘Bodhidag’
Presentatie ‘Het leven van Boeddha’ over oude sculpturen tot fotografie in de collectie van de KVVAK en het Rijksmuseum en oefenen met Pranayama en Boeddhistische mudras.
Door Nitish Sudhir Soundalgekar.

15.25 uur
Heart Sutra recital (inclusief mooie muziek geproduceerd met Dhamma instrumenten)
Door Boeddhistische nonnen uit Fo Guang Shan He Hua Tempel aan de Amsterdamse Zeedijk.

15.50 uur
Meet & Greet Anna
Door Anna Slaczka, conservator Zuid-Oost Azië Rijksmuseum. Zij zal ons verlichten met enkele woorden over haar nieuwste boek: Re-envisioning Śiva Naṭarāja. A Multidisciplinary Perspective.

16.00 uur
Sluiting
Door Rosalien van der Poel.

16-16:30 boekverkoop in Foyer, Anna signeert

16:30 einde event

KVVAK leden kunnen tijdens het event (en daarna met de speciale kortingscode 72225 via brill.com) het boek met 25% korting aanschaffen.

Verkoopprijs is normaal €64,31 (incl btw) en de speciale kortingsprijs is €48,23. Kopers kunnen op rekening betalen of direct via PIN.

U kunt voorafgaand aan deze activiteit het Aziatische Paviljoen bezoeken om de nieuwe wissel te bekijken.
Na afloop is daar geen tijd voor.

Let op: Neem voor het event uw bevestiging en uw KVVAK-ledenpas mee. Voor ontvangst in het Auditorium volgen wij de richtlijnen van de overheid. We vragen u bij de ingang om een coronatoegangsbewijs. Dit kan zijn een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona. Met CoronaCheck of via CoronaCheck.nl kunt u deze coronabewijzen aan ons laten zien. Dank voor uw medewerking. 

Anna Slaczka: Re-envisioning Śiva Naṭarāja. A Multidisciplinary Perspective

Nitish Sudhir Soundalgekar (geb. Mumbai, India) is museologist en yoga- en meditatieleraar. Hij werkt momenteel voor de afdeling Educatie van het Rijksmuseum Muiderslot. Hij voltooide zijn BA in Kunstgeschiedenis & Visuele Cultuur aan de Franklin Universiteit Zwitserland, Lugano. Zijn passie om yogales en kunstgeschiedenis te combineren inspireerde hem tot het schrijven van zijn scriptie over de verspreiding van yogische kennis via oude Indiase iconografie. Dit kwam tot uiting in zijn serie Meditatie-maandagen, die hij uitvoerde met de Aziatische kunstcollectie in het Rijksmuseum in Amsterdam tijdens zijn stage voor de masteropleiding Erfgoed Studies. Voor zijn MA-scriptie ontwikkelde hij een holistisch model voor het beoordelen van duurzaamheid in de museumwereld.

Votieftablet met een brede basis en naar boven smal toelopend, afbeelding van Boeddha in een omlijsting onder de Bodhi-boom, hoogte 12 cm (op standaard) × breedte 7,4 cm × diepte 1,0 cm × diepte 6,0 cm, inv.nr. AK-MAK-210.