nl en

IIAS/Rijksmuseum Jaarlijkse Lezing | Water’s Way: Female Agency and the Artful Legacy of Chinese Imperial Women

De IIAS nodigt de leden van de KVVAK van harte uit voor een lezing (in het Engels) door professor Hui-shu Lee.

De Lezing

Water, de belichaming van yin vrouwelijkheid die yang mannelijkheid aanvult, is het meest duurzame element van het Chinese kosmologische denken sinds het Boek der Veranderingen. Het is de metafoor van het hoogste yin in Laozi’s Daode jing, vereerd als het hoogste goed, dicht bij de Weg of Dao. De plooibare aard van water verraadt echter zijn ware kracht. Water staat niet alleen voor het ultieme vrouwelijke beeld, maar ook voor de krachtige aanwezigheid van Chinese keizerlijke vrouwen.

Deze interdisciplinaire studie maakt gebruik van een breed scala aan historische bronnen en materialen om een verloren geschiedenis van vrouwelijke creativiteit samen te stellen door te vertellen over de vaak verborgen maar cruciale rol die keizerlijke vrouwen speelden als mecenassen, verzamelaars, smaakmakers en kunstenaars in het keizerlijke China. Hun kunstzinnige nalatenschap is duidelijk zichtbaar, van tempelbouw, beeldhouwkunst en kapitaalplanning tot schrijf- en schilderkunst, oftewel elk aspect van kunstproductie. Deze genderspecifieke manier van uitdrukken, of de “weg van het water”, bood een blijvend model voor het overbrengen van de Chinese vrouwelijke imperiale macht.

De Spreker

Hui-shu Lee is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de UCLA. Ze promoveerde in 1994 aan Yale University na eerst gestudeerd te hebben aan de National Taiwan University en gewerkt te hebben in het National Palace Museum. Haar specialisatie is Chinese schilderkunst en visuele cultuur in het pre-moderne tijdperk, met speciale aandacht voor genderkwesties. Ze werkt ook uitgebreid aan representaties van plaats, culturele kartering en tuinen. Enkele van haar publicaties zijn Exquisite Moments: West Lake & Southern Song Art (New York: China Institute, 2001) en Empresses, Art, and Agency in Song Dynasty China (Seattle: University of Washington Press, 2010). Momenteel legt ze de laatste hand aan een boek getiteld Picturing West Lake: the Poetics and Representation of An Iconic Place.

Programma

14:45 – 15:30 Registratie, koffie/thee

15:30 – 15:40 Welkom & Introductie door Dr Ching-Ling Wang, Conservator Chinese Kunst van het Rijksmuseum Amsterdam

15:40 – 16:30 Lezing door Professor Hui-shu Lee, UCLA

16:30 – 17:00 Q&A geleid door Dr Ching-Ling Wang

Inschrijven

U kunt zich voor deze lezing inschrijven via de website van IIAS, het registratieformulier staat aan de rechterkant.