nl en

In the picture: Fotografie uit Nederlands-Indië

Straatverkopers in Nederlands-Indië, ca. 1910.
© Leiden University Libraries Digital Collections: Southeast Asian & Caribbean Images (KITLV)

Een causerie over de Indische fotocollectie van het KITLV door Coen van ’t Veer op 24 februari 2023 in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Tijdens het maken van boeken over Nederlands-Indische (literatuur)geschiedenis raakte Coen van ’t Veer gefascineerd door de rijke fotocollectie van het KITLV. Op zoek naar weer nieuwe pareltjes uit de collectie raadpleegt Van ’t Veer wekelijks de digitale beeldbank van de Universiteitsbibliotheek Leiden, waar de KITLV-fotocollectie is ondergebracht.
Voor de KVVAK-leden houdt Coen van ’t Veer een causerie over een aantal bijzondere foto’s uit deze collectie. Het gaat dan om foto’s die anderen beschouwen als beschadigd of mislukt, maar die Van ’t Veer juist ziet als zeer geslaagd omdat juiste deze (amateur)kiekjes een geheel eigen tijdsbeeld geven van het leven in de kolonie en bovendien van een grote schoonheid zijn.

Europeanen aan boord van de Ophir van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij, vermoedelijk op weg naar Nederlands-Indië, 1911.
© Leiden University Libraries Digital Collections: Southeast Asian & Caribbean Images (KITLV)

Coen van ’t Veer (Zierikzee, 1968) is verbonden aan de opleiding Dutch Studies van de Universiteit Leiden en is redacteur/penningmeester van Indische Letteren. In 2020 promoveerde hij op De kolonie op drift, een dissertatie over fictie over de reis per mailboot tussen Nederland en Indië (1850-1940). Samen met Gerard Termorshuizen publiceerde hij in 2018 Indisch leven in Den Haag (1930-1940), Een groots en meeslepend leven; Dominique Berretty – Indisch persmagnaat en in 2021 Door de ogen van Dodo Berretty, het leven van een vergeten fotograaf. Met Rick Honings en Jacqueline Bel is Coen van ’t Veer redacteur van de literatuurgeschiedenis De postkoloniale spiegel; de Nederlands-Indische letteren herlezen (2021). Samen met Rick Honings maakt hij De postkoloniale podcast. Centraal staat de vraag in hoeverre het onderzoek naar (post)koloniale literatuur kan bijdragen aan de verwerking van het koloniale verleden. In zes afleveringen praten zij daarover met Pamela Pattynama, Olf Praamstra, Alfred Birney, Arnoud Arps, Adriaan van Dis, Nick Tomberge, Feba Sukamana en Lara Nuberg.

Candi Sewi, 1898, met Kassian Cephas en tekst in de foto © Collectie van Martin Roos

Na een pauze vind er een viewing plaats van een selectie van foto’s uit de KITLV-fotocollectie in de Heinsiuszaal.

Dan wordt Martin Roos, KVVAK-lid en fervent verzamelaar van historische foto’s uit Nederlands-Indië, geïnterviewd door Renée Steenbergen, bestuurslid van de KVVAK over zijn collectie-opbouw en zijn manier van verzamelen.

programma

14:30 uur – Inloop Vossiuszaal in de Universiteitsbibliotheek Leiden

15:00 uur – Start

17:00 uur – Einde

 

Let op: er is een maximum aan deelnemers. Als het inschrijfformulier niet meer zichtbaar is dan is het max. aantal bereikt.