nl en

Seminar Aziatisch brons

De KVVAK nodigt haar leden van harte uit op 28 september voor de seminar Aziatisch brons in het Auditorium van het Rijksmuseum ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Aziatisch Brons’.

“De schoonheid van 4000 jaar Aziatische bronskunst in 75 objecten. Van verbeeldingen van goden tot voorwerpen voor rituelen en dagelijks gebruik, veel topstukken reizen speciaal voor deze tentoonstelling voor het eerst naar Europa.” (lees meer)

Er zullen twee lezingen worden uitgesproken door twee conservatoren. William Southworth (conservator Zuidoost Azië, Rijksmuseum) zal spreken over de bijzondere stukken van de tentoonstelling die nog nooit eerder in Nederland tentoongesteld zijn in zijn presentatie ‘Masterpieces of Asian Bronze on loan to the Rijksmuseum’.  Liu Ruiliang (conservator Vroeg China, British Museum) zal spreken over de bronstijd in China en hoe deze ten grondslag ligt aan de grote producties van bronzen later in zijn presentatie getiteld: ‘Large-scale production of Bronze Age China: resource and recycling.’

Large-scale production of Bronze Age China: resource and recycling.

Group of Objects, Gu. Bronze wine vessel with vertical flanges and inscription inside the foot. Inscribed.
© The Trustees of the British Museum

Het huidige China staat bekend om zijn grootschalige productie die niet alleen wordt ondersteund door technologische ontwikkeling, maar vooral door de organisatie van arbeid en middelen. Deze lezing stelt dat de bronstijd in China tijdens het tweede en eerste millennium voor Christus een uitstekende casestudy is om de oorsprong van China’s grootschalige productie te begrijpen. Omdat China nogal verschilde van andere delen van Eurazië in de bronstijd, besteedde het zijn grootste sociale energie aan de grote hoeveelheid unieke bronzen rituele vaten en integreerde het goed de lange neolithische traditie van landbouw en pottenbakken. Samen met de opkomst van een nieuw regime in de bronstijd, leidde dit tot nieuwe technologieën zoals het legeren van loodbrons en het gieten van stukvormen. Het recyclen van metaal wordt in verband gebracht met zowel economische belangen als sociale hiërarchie. Bovendien zorgden de steeds groeiende bevolking en de netwerkvorming ervoor dat enorme hoeveelheden metaalbronnen gemobiliseerd konden worden tussen de Gele Rivier en de Yangtze. De metaalstroom kon zelfs de herderswereld in het hoge noorden bereiken, wat de interactie tussen de steppe- en de landbouwmaatschappij fundamenteel veranderde.

Ruiliang Liu (Ray) is conservator vroeg-China bij het British Museum. Zijn expertise richt zich op archeometallurgie, radiokoolstofdatering en de Chinese bronstijd. Hij is vooral geïnteresseerd in het combineren van wetenschappelijke technieken en archeologische context om de interactie tussen natuurlijke hulpbronnen en menselijke samenlevingen te modelleren, evenals interregionale sociale communicatie. Voordat hij bij het British Museum kwam, was hij junior research fellow aan het Wolfson College en postdoctoraal onderzoeker aan de School of Archaeology, University of Oxford. Hij promoveerde ook aan de Universiteit van Oxford.

Masterpieces of Asian Bronze on loan to the Rijksmuseum

De presentatie van Dr. William Southworth gaat dieper in op enkele van de bronzen meesterwerken die door musea wereldwijd in bruikleen zijn gegeven voor de tentoonstelling Aziatisch Brons in het Rijksmuseum. De presentatie richt zich in het bijzonder op de uitzonderlijke bruiklenen uit Azië zelf, waaronder objecten van de Indus Vallei cultuur uit India en Pakistan, de beroemde Boeddha uit Grahi (het huidige Chaiya) in Thailand, de grote bronzen klok uit Kalasan in Midden-Java, en twee ‘magische’ spiegels in opdracht van de kunstenaar Yamamoto Akihisa in Kyoto, Japan.


Aanmeldformulier