nl en
Dr. Koos de Jong met paranimfen Dr. Fransje Kuyvenhoven en (rechts) Drs. Feng Chün Ma

Koos de Jong- ‘Vroege Chinese miniaturen. De ontsluiering van een cultureel fenomeen’

Koos de Jong promoveerde op 29 januari 2020 in de Agnietenkapel van de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Vroege Chinese miniaturen. De ontsluiering van een cultureel fenomeen. Velen van u zullen Koos kennen als een actief lid van de Vereniging, als verzamelaar (die in 2018 aan het woord kwam in de gelijknamige rubriek in het blad Aziatische Kunst), als auteur in datzelfde tijdschrift en van de fraai uitgegeven monografie over Chinese zadeltaptijten. Nu dus de miniaturen, en wie de stukken in Aziatische Kunst gelezen heeft weet dat Koos al verschillende jaren aan deze studie werkte. Met het verzamelen van de miniaturen begon hij echter al veel eerder. Verzamelen, kennis verwerven en dit vervolgens voor de wereld beschikbaar stellen. Onze oprichter Herman Karel Westendorp heeft ons allen dikwijls aangespoord om precies dit te doen en hij zou over het boek van Koos zeer tevreden zijn geweest. Het boek richt zich op objecten van de Shang- tot vroege Ming-tijd, een zeer lange periode. Omdat vrijwel alle denkbare materialen, voorstellingen en toepassingen in miniatuur te vinden zijn, zag Koos zich genoodzaakt een cultuurhistorische context te presenteren van deze hele periode om op die manier de voorwerpen te duiden. Het boek is toegankelijk geschreven en aanwezig in de bibliotheek van de KVVAK (ondergebracht in het Rijksmuseum).
Het bestuur feliciteert Koos van harte met zijn promotie.