nl en
Menno Fitski en Jan Maarten Boll in het Aziatische Paviljoen

In memoriam Jan Maarten Boll

Overlijden oud-voorzitter KVVAK Jan Maarten Boll (1942-2020) 
Tot onze grote spijt is op 24 november 2020 onze oud-voorzitter en markant KVVAK-lid Jan Maarten Boll veel te vroeg overleden.

Jan Maarten heeft voor de KVVAK veel betekend. Hij was onze voorzitter in de jaren 2009-2014. De jaren waarin de vereniging haar 95-jarig bestaan vierde met hem als sterke motor bij de organisatie van de festiviteiten tijdens de Paviljoendagen. Vele leden zullen zich zijn gedrevenheid herinneren om de KVVAK als vitale vereniging van liefhebbers van Aziatische kunst in Nederland op de kaart te laten staan en leden te behouden in de jaren dat het Rijksmuseum gesloten was en de leden dus geen toegang hadden tot onze collectie. Ook zette hij zich tijdens zijn voorzitterschap met veel doorzettingsvermogen in voor de herinstelling van de KVVAK-leerstoel aan de Universiteit Leiden. In 2013 werd dit een feit, met toentertijd het Japanse bedrijf Kikkoman voor vijf jaar als hoofdsponsor. Het netwerk van Jan Maarten is bij het betrekken van deze sponsor cruciaal geweest. Daarnaast was hij in 2013 de spil in de besprekingen met de Stichting 400 jaar Amsterdam-VOC om met gulle financiële steun van deze stichting de buitengewoon waardevolle jubileumaankoop te kunnen doen van een prachtig, zeldzaam en groot Chinees porseleinen bord, beschilderd met het stadswapen van Amsterdam (AK-MAK-1733).

Educatie over Aziatische kunst was een belangrijk begrip voor Jan Maarten. Zijn liefde voor Aziatische kunst en gretigheid om hierover meer kennis op te doen, heeft hem en zijn echtgenote, Pauline Kruseman, een aantal jaren geleden doen besluiten om het KVVAK-Young Scholars’ Symposium jaarlijks met een mooi bedrag te steunen. Jonge mensen die Aziatische kunst bestuderen een podium geven, hen de gelegenheid bieden met elkaar kennis uit te wisselen en daarvan te leren, daar genoot hij enorm van.

Het bestuur van de KVVAK is Jan Maarten Boll zeer dankbaar voor wat hij voor onze vereniging heeft betekend. We koesteren de dierbare en blijvende herinneringen. Bij de komende algemene ledenvergadering in 2021 zullen wij hem ook gedenken. Wij wensen Pauline, zijn familie en nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Het bestuur van de KVVAK