nl en
Sitsen vrouwenjak, gedragen ca. 1765. Katoen, geverfd in sitstechniek, India ca. 1750. Jak: collectie Fries Museum, Leeuwarden. Rok: Fries Museum Leeuwarden – collectie Fries Genootschap. Foto © fotostudio Noorderblik.

Dubbellezing Princessehof/Fries Museum in Leeuwarden

Op zaterdag 17 juni nodigen wij u uit voor een dubbellezing in Leeuwarden. Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Sexy Ceramics’ in Keramiekmuseum Princessehof zal Ferry Bertholet een lezing geven over Chinese erotische kunst. Bertholet is  kunstschilder, schrijver, collectioneur en restaurator en een groot deel van de Chinese erotische keramiek te zien in te tentoonstelling komt uit zijn privécollectie. Tijdens de lezing zal hij aan de hand van diverse schilderingen en voorwerpen uit zijn collectie een licht werpen op de complexe achtergronden van de Chinese erotische kunst. Onder het motto: ‘laat de kunst spreken’, probeert hij in een visuele ontdekkingstocht antwoord te geven op talrijke vragen die in de loop van de tijd over dit onderwerp zijn gerezen.

De tweede lezing ‘Sits, katoen in bloei’ wordt verzorgd door conservator Gieneke Arnolli vanwege de tentoonstelling ‘Sits’ in het Fries Museum. De eerste sits, handbeschilderd of bedrukte katoen uit India, was in de 16de eeuw een ongekende sensatie. De stof was veelkleurig, soepel en goed wasbaar, wat de bedrukte wollen en linnen stoffen in Europa niet waren. Verder was sits (de naam is meegenomen uit India, een ‘chit’ is nog steeds een houten drukblok) goedkoper dan zijde, maar even glanzend gemaakt. De tentoonstelling laat de reis van Sits zien van India, via de informele mode binnenshuis naar het straatbeeld en tenslotte beland in de Nederlandse streekdrachten. De sits raakte zo ingeburgerd dat de combinatie van gebloemde en geruite Indiase stoffen typisch Nederlands is geworden. De tentoonstelling in het Fries Museum laat onder meer de oudste sits in Nederland, uit ca. 1650 zien en veel 18de-eeuwse mode, zowel de algemene, zoals de japonse rokken, de typisch Friese, zoals zonhoeden  als de bijzondere mode van de lange ‘wentkes’ in Hindeloopen. De laatste aanwinst is een japonse rok of kimono in Japanse stijl , omstreeks 1700 beschilderd in India voor de Nederlandse markt.

Kom met erotische voorstellingen aan de binnenkant, begin 19de eeuw, China,
porselein. Collectie Bertholet, Amsterdam. Foto: Michiel Elsevier Stokmans

Programma

12:30-13:00 Inloop met koffie/thee in de hal
13:00-14:00 Lezing ‘Chinese erotische kunst’ door Ferry Bertholet
14:00-14:15 Korte pauze
14:00-15:00 Lezing ‘Sits, katoen in bloei’ door Gieneke Arnolli
15:00 Einde

Locatie

Theaterzaal Fries Museum, Wilhelminaplein 92 te Leeuwarden