nl en

Tentoonstellingsbezoek aan ‘Avontuur in Azië’

De Commissie Oost-West organiseert op zaterdag 16 maart een bezoek aan de tentoonstelling Avontuur in Azië in het Vrijmetselarij Museum in Den Haag. Deze tentoonstelling belicht de rol van vrijmetselaarsloges in de internationale handel in Zuidoost-Azië in de 18de en 19de eeuw. 
 
Vrijmetselaren vormden een wereldwijd sociaal netwerk en waren ook actief in de handelsposten in Nederlands-Indië, India, Ceylon, Japan en China. Ze bestelden prachtig lakwerk en porselein, voorzien van symbolische decoraties uit de ‘geheime’ rituelen. Het Vrijmetselarij Museum beschikt over de grootste collectie Japanse lakdozen ter wereld.
In de 18de eeuw was reizen naar Azië een levensgevaarlijk avontuur. Wie in dienst van de VOC naar een overzeese handelspost vertrok, wist niet of hij de reis zou overleven. Vaak liet zo’n reiziger zich voor zijn vertrek inwijden tot vrijmetselaar. Daardoor trad hij toe tot een wereldwijd sociaal netwerk, dat hem onderweg nog goed van pas zou komen. Uit Kroon’s onderzoek blijkt dat vrijmetselaars hoge posities in de VOC en de handelsposten bekleedden. De tentoonstelling biedt een kennismaking met hun rol in de koloniale geschiedenis van Zuidoost-Azië. Naast een bijzonder gedachtengoed, liet de vrijmetselarij ook een fascinerende materiële cultuur achter. Logegebouwen in Zuidoost-Azië zijn een voorbeeld van dit gedeelde erfgoed van Oost en West. 

De expositie is samengesteld door gastconservator dr. Andréa Kroon, kunsthistorica en auteur, werkzaam bij bureau Kroon & Wagtberg Hansen te Den Haag. Ze verzorgt publicaties, tentoonstellingen en erfgoedprojecten in opdracht van musea, monumentenzorg, culturele instellingen en uitgevers. Haar publicaties hebben vaak betrekking op kunst uit de periode rond 1900 of de geschiedenis van Den Haag. In 2015 promoveerde Kroon aan de Universiteit Leiden bij prof.dr. Christiaan Jörg, op een proefschrift over de relatie tussen vrijmetselarij en VOC.
Voor de wisseltentoonstelling is geput uit de collectie van het Vrijmetselarij Museum, die meer dan 30.000 objecten bevat. Bijzonder op de tentoonstelling is het digitale bladerboek, een combinatie van een traditioneel papieren boek en een hightech kennisomgeving. De bezoeker kan door het boek bladeren en wordt daarbij verrast door afbeeldingen die tot leven lijken te komen, en kan zich via beeld, woord en geluid verdiepen in de bijzondere geschiedenis van de wereldwijde broederschap.       

Locatie en tijd

Locatie:
Vrijmetselarij Museum
Javastraat 2b
Den Haag

Datum en tijd: Zaterdag 16 maart, aanvang 14.00 uur  met ontvangst en rondleiding door Andréa Kroon
Toegang: 7,50. Gratis op vertoon van Museumkaart of ICOM-kaart.
U kunt zich voor deze activiteit niet meer inschrijven.