nl en

Bezoek en lezing KOREA tentoonstelling

Op zaterdag 19 maart bezoekt de KVVAK de tentoonstelling ‘KOREA: Poort naar een rijk verleden’ in Keramiekmuseum Princessehof. Conservator Aziatische keramiek Eline van den Berg zal een lezing geven over de Korea tentoonstelling.

Programma

13.00 uur: Opening met koffie en thee

13.30 uur: Bezoek tentoonstelling op eigen gelegenheid

15.00 uur: Lezing over de tentoonstelling door Eline van den Berg

16.00 uur: Sluiting

Let op: Er is maar plek voor 30 personen. Het museum zal daarnaast om uw coronatoegangsbewijs en identificatiebewijs vragen.

 

KOREA - Poort naar een rijk verleden

Met de ongekende hype rond Squid Game, de Oscarwinnende film Parasite en de populariteit van K-pop zoals BTS en hun nieuwste clip met Coldplay staat de Zuid-Koreaanse popcultuur meer dan ooit in de belangstelling. KOREA. Poort naar een rijk verleden duikt in de cultuurgeschiedenis van dit bijzondere land, aan de hand van thema’s als eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen.

Topstukken uit het National Museum of Korea in Seoul zijn nu voor het eerst te zien in Nederland. Van betoverend celadon uit de Goryeo dynastie en een moon jar uit de Joseon periode tot muziekinstrumenten en kostuums van het Gugak Centre in Seoul en Museum Volkenkunde in Leiden. Maar ook spraakmakende hedendaagse kunstinstallaties en filmbeelden. De Koreatentoonstelling werd op 15 oktober officieel geopend door o.a. de ambassadeur van Zuid-Korea Mr. Yeondoo Jeong en Guus Hiddink, voormalig bondscoach Nationaal elftal Zuid-Korea.

Lezing Eline van den Berg over de tentoonstelling

Tijdens de lezing wordt dieper ingegaan op de lange en rijke geschiedenis van Korea. Eline licht een aantal belangrijke ontwikkelingen en gebeurtenissen toe, zowel op het gebied van keramiek als meer algemeen. Waarom was porselein bijvoorbeeld zo populair vanaf de Joseon dynastie (1392-1910)? En wanneer werd het Koreaanse schrift ontwikkeld? Ook vertelt ze meer over de totstandkoming van de tentoonstelling.

Eline van den Berg werkt sinds 2015 als conservator bij het Keramiekmuseum Princessehof. Ze beheert de collectie Aziatische keramiek die ongeveer uit 10.000 objecten bestaat en ze is verantwoordelijk voor het onderzoek voor en de organisatie van tentoonstellingen.