nl en

Online lezing: Het verzamelen van Chinese kunst in Hongkong tijdens de 20e eeuw

De KVVAK nodigt u uit om op 20 februari om 16.00 uur deel te nemen aan de online lezing van Dr. Ivy Yi Yan Chan over het verzamelen van Chinese kunst in Hongkong tijdens de 20e eeuw. De online lezing zal in het Engels gegeven worden en de link zal in de week voor het evenement naar de deelnemers gestuurd worden. Let op: niet-leden kunnen zich aanmelden door de code 0000 op het aanmeldformulier in te vullen.

Het verzamelen van Chinese kunst in Hongkong tijdens de 20e eeuw

Van het begin tot het midden van de 20e eeuw verhuisde een groot aantal Chinese kunstkenners naar Hongkong, waarbij zij waardevolle kunstcollecties en expertise meebrachten uit de oude families en kunstmarkten van Kanton, Shanghai en Beijing. In de Britse kolonie kwamen zij in contact met buitenlandse handelaren, verzamelaars en geleerden (voornamelijk uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Amerika en Japan) en samen legden zij belangrijke particuliere en openbare Chinese kunstcollecties aan. Zij bevorderden de studie van Chinese kunst via tentoonstellingen en wetenschappelijke publicaties, terwijl handelaars en veilinghuizen de levendige lokale kunstmarkt voedden. In deze lezing wordt onderzocht hoe de ontwikkeling van verzamelaarsverenigingen, musea en veilinghuizen Hongkong in staat stelde om in de 20e eeuw een wereldwijd centrum van Chinese kunst te worden, met specifieke verwijzing naar enkele vooraanstaande Hongkongse verzamelaars die het terrein van de Chinese kunst zowel plaatselijk als internationaal veranderden.

 

Haven Hongkong, ca. 1850 © Victoria and Albert Museum, Londen

Biografie spreker

Dr. Ivy Yi Yan Chan behaalde haar doctoraat in de kunstgeschiedenis en archeologie aan de School of Oriental and African Studies (SOAS), Universiteit van Londen. Zij werkte voorheen bij Christie’s London en was regelmatig gastdocent voor zowel Christie’s Education als SOAS. Ze was betrokken bij verschillende onderzoeks- en vertaalprojecten voor publicaties met betrekking tot Chinese kunst, en werkte ook mee aan tentoonstellingen voor het Hong Kong Palace Museum (binnenkort) en de Brunei Gallery aan SOAS. Momenteel is zij specialist Chinese kunst bij Eskenazi Limited in Londen.

Dr. Ivy Yi Yan Chan