nl en

Lezing over Japanse prentkunst door Ayomi Yoshida

De KVVAK nodigt haar leden van harte uit voor een bijzondere lezing van Ayomi Yoshida (1958) over Japanse prentkunst en drie generaties vrouwelijke prentkunstenaars uit de kunstenaarsfamilie Yoshida.

Onlangs schonk Ayomi Yoshida (geb 1958.) 17 werken op papier, gemaakt door haarzelf, haar moeder Chizuko Yoshida en haar grootmoeder Fujio Yoshida aan het Rijksmuseum. De schenking vertelt het verhaal van deze drie generaties vrouwen uit de Yoshida familie. De Yoshida familie is een bekende kunstenaarsfamilie in Japan, maar vooral de mannelijke familieleden: Hiroshi, Hodaka en Toshi Yoshida stonden meestal in de schijnwerpers.

Ayomi vertelt hoe haar moeder en grootmoeder zich als kunstenaar ontwikkelden en hun kunstwerken tot stand kwamen in een maatschappij en periode waarin dit voor vrouwen niet altijd vanzelfsprekend was.

Voor de presentatie, die momenteel nog in het Aziatisch Paviljoen te zien is, maakte Ayomi ook twee nieuwe kunstwerken: Sudden Rain en Taki (waterval), die ze in deze lezing zal toelichten.

Taki (waterval), 2024
Ayomi Yoshida

Aanmeldformulier