nl en

Agenda

Voor wie, wat
en wanneer

donderdag 23 februari 2023

Achttiende-eeuwse Chinese Verliefdheid: Chinoiserie-interieurs in Bohemen

KVVAK-leden zijn van harte uitgenodigd om op 23 februari (15.00-17.00 uur) in Museum Volkenkunde de lezing over Chinoiserie-interieurs in Bohemen door Lucie Olivová uit Praag bij te wonen. Voor de lezing zelf is er geen inschrijving of bijdrage noodzakelijk, maar voor toegang tot Museum Volkenkunde heeft u wel een geldig toegangsbewijs of museumkaart nodig.

15:00 uur

Leden en partnerleden

De Grote Zaal Museum Volkenkunde

Activiteiten, Lezingen

Lees meer

zaterdag 28 januari 2023

KVVAK Nieuwjaarsbijeenkomst 2023: Japanse Tempelwachters en ‘A Staggering Encounter’

De KVVAK nodigt haar leden van harte uit voor de nieuwjaarsbijeenkomst op zaterdag 28 januari 2023 om het nieuwe jaar in te luiden. Menno Fitski, hoofd Aziatische kunst van het Rijksmuseum, zal een korte lezing geven over kunsthistorische aspecten van de twee Japanse Tempelwachters in de collectie van het Rijksmuseum. Aansluitend zal kunstenaar Jikke van Loon vertellen over haar ontmoeting met deze tempelwachters en de start van een langdurig internationaal kunstproject.

14:00 uur

Leden en partnerleden

Auditorium Rijksmuseum

Activiteiten, Lezingen

Lees meer

zaterdag 26 november 2022

Seminar: Springend van de Drakenpoort, leegtes van klei en achter de schoonheid – Alles over Chinees porselein

De KVVAK en de Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas (NVVCG) slaan de handen ineen en nodigen hun leden uit voor dit unieke evenement in het Auditorium van het Rijksmuseum in Amsterdam op 26 november, 13.00 uur. Deze middag staat in het teken van Chinees porselein in al zijn spannende en kleurrijke manifestaties. Vier eminente wetenschappers en deskundigen op het gebied van Chinees porselein zullen presentaties geven over o.a. de beroemde Butler-collectie, nieuwe boeken zullen worden gepresenteerd, en we leren wat er schuilgaat achter de schoonheid van vrouwen op Chinees porselein.

13:00 uur

Leden en partnerleden

Auditorium Rijksmuseum

Activiteiten, Lezingen

Lees meer

vrijdag 11 november 2022

Lezing: ‘Freud en China’ door Craig Clunas

De KVVAK en HWS (Hulsewé-Wazniewski Stichting) nodigen u van harte uit voor de lezing Freud en China door Craig Clunas. Deze lezing vindt plaats op 11 november van 15.00-17.00 uur in de Grote Zaal van Museum Volkenkunde (Steenstraat 1, Leiden). De deuren gaan om 14.30 uur open. De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht. (niet-KVVAK-leden kunnen bij het veld Lidmaatschapsnummer 0000 invullen)

15:00 uur

Leden en partnerleden

De Grote Zaal Museum Volkenkunde

Lezingen

Lees meer

vrijdag 7 oktober 2022

Lezing: Vroomheid en toewijding – 16e-eeuwse muurschilderingen in de Virabhadra Tempel in Lepakshi, India.

De leden van de KVVAK zijn uitgenodigd voor een zeer interessante lezing - georganiseerd door IIAS en het Rijksmuseum - over 16e eeuwse muurschilderingen in de Virabhadra Tempel in Lekpashi, India. Tijdens de lezing zal professor Anna L. Dallapiccola deze ontzagwekkende muurschilderingen in een van de mooiste tempels uit de Vijayanagara-periode, een van de weinige die geen ontsierende toevoegingen hebben ondergaan, toelichten. De muurschilderingen zijn bijzonder opmerkelijk omdat alle andere bewijzen van de Vijayanagara-schilderkunst in Zuid-India verdwenen of gedetacheerd zijn. Met hun specialisaties in Indiase kunst en iconografie belooft het een boeiende lezing te worden.

15:30 uur

Leden en partnerleden

Auditorium Rijksmuseum

Lezingen

Lees meer

zaterdag 24 september 2022

Specimen Meeting OBA

Op zaterdagmiddag 24 september organiseert de Ceramiekcommissie van 14 uur tot 16 uur een specimen meeting in Prinsenzaal 6.6 in de OBA. Leden hebben de mogelijkheid om Aziatische ceramiek voor te leggen aan de aanwezigen. Kees de Jong zal spreken over 18e eeuwse Chinese actieborden en Cees Broekhof over Nederlandse familiewapens op 17e en 18e eeuws Japans porselein. Aansluitend is er een handling sessie met Chinese miniatuurvoorwerpen uit de collectie van dr. Koos de Jong.

14.00

Leden en partnerleden

Openbare Bibliotheek Amsterdam

Activiteiten

Lees meer

zondag 3 juli 2022

Symposium: Japans Lak

De SJA (The Society for Japanese Art) en de KVVAK organiseren op 3 juli het Symposium: Japans Lak in het auditorium van het Rijksmuseum. De aanleiding is de Rijksmuseum tentoonstelling 'Modern Japans Lak' waar deze zomer een uitzonderlijke collectie Japans lak uit de periode 1890-1950 getoond wordt. In dit symposium behandelen vier sprekers alle facetten van het Japanse lakwerk: van traditionele dromerige voorstellingen in goud, zilver en zwart tot sprekende kleuren en sterke onderwerpen.

12.00

Leden en partnerleden

Auditorium Rijksmuseum

Lezingen

Lees meer